Sindromul Depresiei în vacanță

Distribuie acest articol

Fiind vară, mulți oameni au fost, sunt sau își plănuiesc vacanța de vară. S-a observat totuși fenomenul de “tristețe” în concediu numit Hollyday Depresion Sindrom ce afectează multe persoane. Dacă ai observat acest sindrom la tine sau la cineva drag, această discuție îți va aduce răspunsuri la multe întrebări.

Pentru cine este de interes această temă?

Pentru persoanele ce au un stil de viață solicitant, “stresant” 5 zile din 7 sau poate și mai mult, ce ajung să trăiască într-un ritm alert, fiind deconectați de propriile lor simțiri, uneori chiar evitându-le printr-o activitate foarte intensă la locul de muncă, uneori dusă până la stadiul de “workaholic”. Această tema este de interes și pentru oamenii ce nu intră în categoriile descries mai sus, dar observă în jurul lor oameni drag ice își trăiesc viața în acest stil și ascultând discuția noastră își pot descoperi mai mult nivelul de compasiune, înțelegere și acceptare față de aceștia.

Astfel, oamenii la care apare cel mai des Sindromul Depresiei în vacanță sunt oamenii cu un stil de viață farte stresant. Cum se explică apariția acestui Sindrom în loc să apară relaxarea în vacanță, apărând o stare de trsitețe/anxietate sau chiar depresie?

Data trecută am povestit puțin despre stress, astăzi vom corela discuția de data trecută cu apariția acestui sindrom. Am spus data trecută că un stil de viață “stresant” produce în corp o secreție intensă de hormoni ai stresului cum sunt adrenalina și cortizolul. Acești hormoni stimulează sistemul nervos simpatic, pregatind corpul de reactia “luptă sau fugi. Oamenii di marile orașe ajung să trăiască cu un flux continuu de adrenalină și cortizol, iar întregul lor corp se adaptează la acest flux, devenind chiar dependenți de acești hormoni. De aici se explică și dependența fiziologică și anatomică de un stil de viață aglomerat și apariția diagnosticului contemporan de “workaholic”. Acești oameni, la finalul săptămânii de lucru sau în vacanțe se simt deprimați datorită scăderii bruște de adrenalină și cortizol și a timpului insuficient de readatare a coprului de la o secreție anormală la o secreție normală.În plus, pe lângă sindromul de depresie în vacanță, apar și divere dureri ale corpului în vacanță. De ce? Tot din acest motiv fiziologic, deoarcele acești hormoni, pe lângă efectul relativ euforic pe care îl au asupra creierului, au și un efect anestezic. Astfel, în vacanță, scăzând nivelul cortizolului și adrenalinei, pe lângă starea de depresie/anxietate, pot apărea și aceste dureri fizice ce au putut fi ignorate câtă vreme au fost prinși în agitația de la locul de muncă. Aceasta este explicația fiziologică a întregului mecanism, însă putem descrie și cauzele psihoemoționele ce duc la apariția acestul sindrom.

Și care sunt aceste cauza psihoemoționale?

O cantitate mare de vinovăție reprimată. Dr David Hawkins spunea că vinovăția este una dintre cele mai adânci înrădăcinate emoții ale oamenilor și atunci când cineva reușește să elibereze toate straturile acestei emoții, întregul process devine din ce în ce mai ușor.

Și de ce apare această vinovăție?

În primul rând datorită sau, mai bine pus, din cauza unei programări sociale foarte puternice ce ne spune că nu este normal să te bucuri și să te relaxezi sau, și mai des auzit: că nu este normal să te bucuri atunci când nu faci nimic. Programarea socială este mult mai axată încă pe “a face” decât pe a fi. Tocmai de aceea încă trăim într-o paradigmă a forței și nu a puterii. Acesta ar fi un subiect frumos de discutat într-o întâlnire între prieteni, însă să rămânem la tema de astăzi. Astfel vinovăția reprimată iese la suprafață în vacanță și apare acest sindrom al anxietății și depresiei.

Si ce am putea să facem dacă observăm că și nouă ni se activează acest sindrom la finalul săptămânii sau în weekenduri?

Pe scurt răspunsul ar fi: să începem ușor ușor să devenim mai conștienți de emoțiile noastre, de stilul de viață pe care l-am ales, de multe ori inconștient, să ne întrebăm mai des dacă ceea ce facem este din propria noastră voință sau dintr-o voință exterioară, să ne întrebăm ușor de ce facem anumite lucruri din viața noastră și ușor ușor să ne reechlibrăm corpul de la o secreție anormală de adrenalină și cortizol, la o secreție normală, doar în cazuri în care este cu adevărat nevoie de ei și ușor ușor corpul nostru va începe să secrete hormoni ai fericirii cum este serotonina și va activa din ce în ce mai mult sistemul nervos simpatic ce activează și propria noastră însănătoșire. Eliberarea emoțională este de ajutor fiindcă implică acest proces de conștientizare și elberare conștentă.

Ce mai organizezi pe viitor?

În prezent m-am axat mai mult pe sesiunile 1:1 atât online, cât și live în București, și urmează să pornesc un proiect de grup care intenționez să fie accesibil pentru toată lumea care își dorește cu adevărat să facă parte dintr-un grup de sustinere de eliberare emoțională cu întâlniri recurente. Data viitoare povestim mai multe detalii și voi anunța și pe rețelele de socializare aceste detalii.

Chris Maria Ciocăzanu Consilier Eliberare Emoțională

 

CITEȘTE MAI MULTE ARTICOLE

Cum putem aplica procesul de eliberare în relații?

Cum putem aplica procesul de elberare în relații? În această experiență a vieții pe Pământ, majoriatea dintre noi trăim prin interacțiune zilnică. Prin viața noastră trec fel și fel de

Există tristețe după bucurie?

În acest punct al vieții mele, eu cred că până la sfințenie, la mântuire sau iluminare, avem de experimentat tot spectrul de emoții, senzații, percepții sau gânduri, crezând că toate

Abonează-te la Newsletter

Pentru a primi notificare atunci când scriem sau organizăm ceva nou

Începe transformarea

Între tine și potențialul tău infinit se află „mai multe straturi” pe care POȚI să alegi să le eliberezi.

Pentru întrebări legate de sesiuni 1:1, workshop-uri, cursuri, evenimente sau invitații de colaborare, sunt la un click distanță. Contactează-mă.

Voucher Cadou

10%

Abonează-te la Newsletter și primești un extra voucher la prima comanda pe site